Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2012 19:06 - Как ни лъжат застрахователите
Автор: dreadknight Категория: Други   
Прочетен: 1315 Коментари: 0 Гласове:
3



Предполагам, че не един или двама от вас са се сблъсквали с българските автомобилни застрахователи. Едва ли тези срещи са били приятни. С този пост искам да споделя своя опит в тази сфера. Някои от нещата едва ли имат широка известност.

1. Най-важното - сумата, за която застраховате автомобила си не е, поватарям, НЕ Е в никакъв случай определяща при случай на "тотална щета". Такава щета се обявяват от застрахователя в случаите когато автомобила не подлежи на ремонт ИЛИ (тук е интересното) сумата за ремонта надвишава 75% от застрахователната полица. Или с други думи - ако колата ви е застахована за 10 000 лв. а ремонта и надвишава 7500 лв. (и то по цените на "оторизиран" и избран от застрахователя сервиз) щетата е обявена за тотална. Така дефинирани, Общите условия предоставят уникални и безбройни опции на Застрахователя да се гаври с вас.

2. Най-лошото е станало, колата е "тотал щета". Любезен младеж ви се обажда, за да съобщи страшната вест и ви кани в офиса си "да обсъдите ситуацията". На място следва следващия шамар - това, че колата е застахована за 10 000 лв. няма никакво отношение към формирането на обещетението! С грозна усмивка младежът обяснява, че имате три опции:

а. Изплащане на обещетение базирано на 70 % от МОМЕНТНАТА ТЪРГОВСКА СТОЙНОСТ на вашия автомобил, в който случай останките от автомобила си остават за вас.
б. Същото, но с опция да изкупят от вас останките (на смешна цена, естествено).
в. Да ви купят автомобил, който отговаря на техническите характеристики на вашия, но без възможност да повлияете на избора, т.е. каквото ви харесат :)

А ето и малко подробности. Младежа отваря mobile.bg (!?), пуска в ход търсачката и победоностно посочва, че средната цена на колата ви към момента е примерно 5000 лв. От тях той великодушно ви предлага точно 70% или към 3600 лв. Всякакви възражения, че това едва ли е професионален начин за оценка са посрещнати с хладното обяснение, че може да се поиска и експертна оценка в сервиз по техен избор, но вероятноста тя да е за даже по-малка сума е голяма. Това, че е абсурдно да сравнява колата, за която сте положили толкова грижи с кошниците, продавани в този сайт няма никакво значение. Всичко е описано в Общите условия, с които сте се запознали, нали?
След тоягата идва време за моркова (който е гнил, но нейсе). Предлага ви се фирмата за изкупи остатъците от колата ви за примерно 1400 лв. И така крайната сума се закотвя на 5000 лв. Което, забележете, е 50% от сумата, за която сте застраховали автомобила си.
Естествено, споменава се и възможноста ако не сте съгласни да заведете дело. Не са един или два случаите такива дела да завършват с присъда, която присъжда ошашавения собственик на автомобила не само да не получи нищо, но и да плати таксите по делото.
Всъщност всичко е решено много преди тези събития да се развият. Още в момента, в който сложите подписа си под договора.

Всеки знае, че застрахователния бизнес си е легализиран рекет и пладнешки обир. Но аз се надявам чрез този нагледен пример, да ви стане ясно колко всъщност са загрубели нещата. Както предполагам сте се досетили, примера е от личен опит. А компанията е: БулИнс. Запомнете това име и стойте далеч от тях. А най-добре бързо се запознайте с Общите условия на вашия застраховател, защото те едва ли са по-различни.





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dreadknight
Категория: Технологии
Прочетен: 86090
Постинги: 14
Коментари: 76
Гласове: 202
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930